ŻELATYNY SPOŻYWCZE

(180-280 blom) typ A

Żelatyna jest wielocząsteczkową substancją białkową, nie występującą naturalnie w przyrodzie. Jest ona pozyskiwana w wyniku procesów chemiczno-termicznych z kolagenu, głównego białka tkanki łącznej, składnika skór zwierząt, błon mięśniowych, szkieletu kręgowców. Funkcja technologiczna jest bardzo szeroka w zastosowaniu od: substancji żelującej, zagęstnika, stabilizatora, stosowania na powierzchnię, nośnik …. .

PEKTYNY

(nisko i wysoko-metylowane)

Pektyny wywodzą się z substancji pektynowych, które są głównym składnikiem strukturalnym ścian komórkowych roślin. Rozróżniaasięapektyny:
– niskometylowane (NM): stopień etylowania (SM) <50%, <7% grup metylowych, – wysokometylowanych (WM): stopień etylowania (SM) >50%, >7% grup metylowych.
Bogata funkcja technologiczna jako zagęstnik, substancja żelująca, nośnik …. .

SKROBIA ZIEMNIACZANA I SKROBIA PSZENNA

Produkty natywne (naturalne) zaliczane do grupy składników żywności i nie podlegają ustawodawstwu o dozwolonych substancjach dodatkowych.

SUBSTANCJE SŁODZĄCE

(Acesulfam K (E950), Aspartam (E951), Suklaroza(E955))

Wrażenie słodkości, obok barwy i aromatu, należy do najczęściej stosowanych sposobów zwiększania atrakcyjności artykułów spożywczych.
Zastępowanie cukru innymi substancjami słodzącymi nie ma na celu tylko nadanie produktowi oczekiwanej słodkości, ale również i inne funkcje jak obniżenie wartości energetycznej, wytwarzanie żywności dla diabetyków (cukrzyca), zapobieganie próchnicy zębów …. .
Przykładowa większa słodkość w stosunku do cukru:
Acesulfam K: 130-200
Aspartam: 160-200
Suklaroza: 400-800

Nowość!

Stewia to naturalny słodzik i substytut cukru pozyskiwany z liści rośliny stewii.

Większość glikozydów jest 200-450 razy słodsza niż cukier. Jest termostabilna i ma właściwy zakres pH oraz nie ulega fermentacji.

POZOSTAŁE SUROWCE

Przyślij zapytanie, co poszukujesz, w jakiej ilości oraz na jaki termin jest ten składnik potrzebny – odpowiemy niezwłocznie.