ŻELATYNY SPOŻYWCZE
(180-280 blom) typ A
PEKTYNY
Pektyny wywodzą się z substancji pektynowych, które są głównym składnikiem strukturalnym ścian komórkowych roślin. Rozróżniaasięapektyny:
– niskometylowane (NM): stopień etylowania (SM) <50%, <7% grup metylowych, – wysokometylowanych (WM): stopień etylowania (SM) >50%, >7% grup metylowych.
Bogata funkcja technologiczna jako zagęstnik, substancja żelująca, nośnik …. .
SKROBIA ZIEMNIACZANA I SKROBIA PSZENNA
Produkty natywne (naturalne) zaliczane do grupy składników żywności i nie podlegają ustawodawstwu o dozwolonych substancjach dodatkowych.
SUBSTANCJE SŁODZĄCE
Wrażenie słodkości, obok barwy i aromatu, należy do najczęściej stosowanych sposobów zwiększania atrakcyjności artykułów spożywczych.
Zastępowanie cukru innymi substancjami słodzącymi nie ma na celu tylko nadanie produktowi oczekiwanej słodkości, ale również i inne funkcje jak obniżenie wartości energetycznej, wytwarzanie żywności dla diabetyków (cukrzyca), zapobieganie próchnicy zębów …. .
Przykładowa większa słodkość w stosunku do cukru:
Acesulfam K: 130-200
Aspartam: 160-200
Suklaroza: 400-800
Nowość!
Stewia to naturalny słodzik i substytut cukru pozyskiwany z liści rośliny stewii.
Większość glikozydów jest 200-450 razy słodsza niż cukier. Jest termostabilna i ma właściwy zakres pH oraz nie ulega fermentacji.
POZOSTAŁE SUROWCE
Przyślij zapytanie, co poszukujesz, w jakiej ilości oraz na jaki termin jest ten składnik potrzebny – odpowiemy niezwłocznie.